Vanliga frågor

Ja, även inom våra skyddade boenden erbjuder vi stöd – exempelvis i rättsprocesser, bostadssök eller samtal som stärker självkänslan. Vårt arbete anpassas alltid till individens behov, oavsett insatsform.
Stödet kan innefatta allt från ADL-träning och ekonomisk planering till samtal, sysselsättningsstöd eller hjälp med myndighetskontakter. För vissa handlar det främst om boende, för andra om att hantera en specifik problematik.
Varje placering utgår från individens livssituation, behov och förutsättningar. Vejbyhem erbjuder olika former av stöd och anpassar insatserna utifrån vad just den klienten behöver.
Stödboende är lämpligt när en person har behov av stöd, men samtidigt klarar av att bo självständigt. Det kan handla om hjälp med vardagsrutiner, sysselsättning eller stöd kring exempelvis missbruk eller psykisk ohälsa.
Placering sker efter beslut från socialtjänst eller annan ansvarig myndighet. Vi erbjuder snabb mottagning, gör en inledande bedömning och upprättar en genomförandeplan i samråd med uppdragsgivaren. Under placeringen sker regelbunden uppföljning och dokumentation.
  • Psykosocialt och praktiskt stöd
  • ADL-träning och miljöterapi
  • Motiverande samtal (MI)
  • Återfallspreventiva samtal (ÅP)
  • Kognitiv färdighetsträning (CRA)
  • Kartläggning av livsområden
  • Nätverksarbete
  • Mindfulness och återhämtningsinsatser
  • Stöd i myndighetskontakter och bostadssök
  • Sysselsättning och daglig struktur
  • Kriminalitet som livsstil (programverksamhet)
Förstärkt stödboende är till för klienter med större behov av stöd, t.ex. på grund av samsjuklighet, psykosocial problematik eller tidigare instabil boendehistorik. Insatserna är tätare och mer omfattande.
Referensboende används för att bedöma om en klient klarar av att bo själv. Det är en boendeform med låg insatsgrad där vi följer upp ansvarstagande och självständighet, som underlag till vidare beslut.
Utslussningsboende är ett steg mellan institution eller behandling och ett eget boende. Här får klienten stöd i att etablera sig i samhället, skapa rutiner och bygga upp ett självständigt liv.
En träningslägenhet är till för personer som behöver träna på att klara sin vardag – t.ex. hushåll, ekonomi och struktur – med målet att kunna leva självständigt.
Vi erbjuder flera typer av stödboende:
  • Träningslägenhet
  • Utslussningsboende
  • Förstärkt stödboende
  • Akutboende
  • Utredningsboende
  • Referensboende
  • Semikollektivt boende
Stödboende är en boendeform för personer som klarar av att bo själv men är i behov av stöd i vardagen. Det kan handla om utsluss från behandling, kriminalvård eller hemlöshet, eller behov av social stabilisering.
  • Riskbedömningar och säkerhetssamtal
  • Hjälp med ansökan om skyddade personuppgifter
  • Samtalsstöd, med eller utan tolk
  • Praktiskt stöd i vardag och myndighetskontakter
  • Barnplanering och barnfokuserade insatser
  • Framtidsplanering och bostadssök
  • Sysselsättningsstöd
Barn har en egen planering och en barnansvarig kontaktperson. Vi ser till att skolgång fortsätter, erbjuder samtal, aktiviteter och trygghet – alltid med barnets bästa i fokus.
Gemensamhetsboendet riktar sig främst till kvinnor med barn och innebär boende i en skyddad fastighet med personalnärvaro, gemensamma utrymmen och dagligt stöd. Eget boende innebär en anonym, möblerad lägenhet där klienten bor själv, med anpassat stöd och skyddsåtgärder utifrån behov.
Vi erbjuder gemensamhetsboende enbart för kvinnor och barn samt även olika former av skyddade boenden i egen lägenhet för kvinnor, män, par eller familjer. Boendeformen väljs utifrån individens skyddsbehov, livssituation och behov av stöd.
Ett skyddat boende är en tillfällig boendelösning för personer som är utsatta för hot, våld i nära relation eller hedersrelaterad problematik. Boendet är utformat för att skapa säkerhet, stabilitet och möjlighet till återhämtning.
I vissa lägenheter är det tillåtet att ta med djur. Dessa är speciellt avsedda för detta ändamål. I de andra boendena går det inte att ha med djur. Detta beror på att det kan placeras klienter hos oss som har allergier mot djur.
Vi anpassar din fritidssysselsättning utifrån vad som har överenskommits i genomförandeplanen med din socialsekreterare. Vi uppmanar dock alltid till en aktiv fritid eftersom vi är övertygade om att det ökar livskvaliteten och känsla av sammanhang.
Vid placering bestämmer din socialsekreterare om det är självhushållning som gäller eller om mat ska ingå. Vid självhushållning köper man in mat för egna medel. Köksutrustning och vitvaror finns i lägenheten.
Vår verksamhet är till för personer som inte är i behov av heldygnsvård men som ändå behöver stöd i vardagen. Vejbyhem arbetar aktivt med sysselsättning och insatser under dagtid alla veckodagar. På kvällar och helger har våra klienter egentid. Vi har dock personal som är tillgängliga för våra klienter på kvällar och helger.
Ja, vi arbetar på uppdrag av socialnämnder och arbetar utifrån samma sekretessregler som våra uppdragsgivare. Däremot kan du som klient häva sekretessen om vi vill att vi ska företräda dig i något ärende.
Det går bra att bo hos oss utan att ta del av stödinsatserna. Beslut att bo hos oss ligger dock alltid hos socialförvaltningen i den kommun du är folkbokförd eller vistas mest i. Vejbyhem har alltid en viss tillsyn av lägenheterna, vilket betyder att du regelbundet kommer att får träffa vår personal. Vi bistår även med stöd och råd när du själv söker boende på den öppna bostadsmarknaden.
Lägenheterna är utformade som stödboende eller skyddat boende, vilket betyder att det är ett tillfälligt boende där man tränar på att klara av ett boende eller aktivt söker efter ett eget boende. Personal från Vejbyhem finns med och ger stöd under hela processen, där målet är att personerna som placeras hos oss i slutändan ska finna och få ett eget boende. Vejbyhem förmedlar inga bostäder men har upparbetade samarbeten med många hyresvärdar där vi kan vara behjälpliga att ordna en bostad om man uppfyller ställda krav.
Vi vänder oss till vuxna personer med någon form av social problematik. Det kan exempelvis vara våld i nära relation, hedersrelaterat våld eller andra hotbilder, missbruksproblematik, psykisk ohälsa, akut bostadslöshet, boendeproblematik, relationsprobelmatik eller annan socialt nedbrytande problematik.
Personer som behöver ett skyddat boende är oftast utsatta för någon form av våld,  allvarliga hot, förföljelser eller kränkningar av olika slag. Det kan röra sig om våld i nära relation, hedersrelaterad problematik eller någon form av uppgörelse mellan personer där en av parterna har utsatts för våld eller hot om våld. Ärendet initieras oftast av socialförvaltning eller polis som gör en preliminär riskbedömning av skyddsbehovet. Behovet av skydd kan vara kortsiktigt eller långsiktigt och kan ändras under placeringens gång. Vår uppgift blir att stötta personer som placeras hos oss, att arbeta vidare i processen med målet att kunna känna sig trygg och kunna leva normalt igen.
En placering hos oss på Vejbyhem påbörjas alltid efter beslut från socialförvaltningen i den kommun klienten/vårdtagaren för närvarande tillhör. Socialförvaltningens utredning och behovsbedömning ligger till grund för beslut och val av insats. Inför varje placering behöver vi kunna säkerställa att de behov som vårdtagaren har matchar de insatser som Vejbyhem erbjuder. Detta görs i samråd mellan placerande handläggare på socialförvaltningen och föreståndare på Vejbyhem. I samband med en placering upprättas en genomförandeplan för vårdtagaren. I genomförandeplanen beskrivs vilka stödinsatser som ska utföras, vem som ska utföra dem samt inom vilken tidsram det gäller.